Veelgestelde vragen

Waar gaat jouw vraag over?

Hieronder vind je onze veelgestelde vragen in vier categorieën.
Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten, we helpen je graag verder. 

DEELNAME EN LEDEN

Vragen bekijken

COVID-19

Vragen bekijken

GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Vragen bekijken

COLLECTIE OVERIGE VRAGEN

Vragen bekijken

Deelname en leden

HOE KOM IK AAN MIJN STARTNUMMER?

Enkele weken voor het vertrek naar de Weissensee ontvang je per mail onze zogenoemde startbrief. Deze mail laat je zien (bijvoorbeeld op je telefoon) en scannen in de organisatietent. Je ontvangt dan je startpakket, in ieder geval bestaande uit je startnummer, chip en herinneringsspeld.

WANNEER SLUIT DE INSCHRIJVING?

De inschrijving sluit als 600 schaatsers zich hebben ingeschreven voor de toertocht. Naast deze 600 inschrijvers kan de organisatie nog 200 schaatsers aanwijzen voor deelname. Het maximale aantal deelnemers is 800 in 2021. Dit is een van de opgelegde COVID-19 beperkingen.

KAN IK OP DE WEISSENSEE NOG INSCHRIJVEN?

Indien niet alle startbewijzen bij voorinschrijving worden uitgegeven is het mogelijk om op de Weissensee nog in te schrijven. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 800 per toertocht, vol = vol.

KAN IK STARTNUMMERS TEGELIJK OPHALEN?

Als je meedoet aan meer dan één tocht, is het helaas niet mogelijk om al je startnummers tegelijk op te halen. Wij maken voor de tijdsregistratie gebruik van chips; de zogenaamde transponders. Deze transponder kan slechts voor één tocht worden gebruikt. 

WAT MOET IK DOEN ALS IK MOET AFZIEN VAN DEELNAME?

Dan gelden onze algemene voorwaarden. Annuleren kan tot en met 30 november. Je ontvangt dan 100 % van je inschrijfgeld retour. Annuleren doe je door tijdig een mail te sturen naar info@weissensee.nl 

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE ALTERNATIEVE ELFSTEDENTOCHT EN DE PRESTATIETOCHT?

De Alternatieve heeft een maximale afstand van 200 km en start vanaf 07:00 uur.

De Prestatietocht start om 09:00 uur en kent een maximale afstand van 100 km.

Het parcours is in beide gevallen hetzelfde, evenals de verzorging onderweg. 


Noot 2021: door COVID-19 maatregelen vervalt de prestatietocht!

MAG IK OOK MINDER DAN 200 KILOMETER SCHAATSEN?

Afhankelijk van de lengte van het parcours staat het je vrij de afstand te bepalen die je wilt schaatsen. Zodra je voor de laatste keer de finishlijn passeert en de transponder inlevert wordt je afstand en bijbehorende tijd definitief geregistreerd. Dit wordt vermeld op de digitale oorkonde.

MAG IK VOOR EEN GOED DOEL KOMEN SCHAATSEN?

Ieder initiatief voor een goed doel juichen wij van harte toe en willen wij op bepaalde manieren ondersteunen.

Wat mag wél? Je mag een poster of flyer ophangen op de daarvoor bestemde prikborden in de organisatietent en de grote tent. De acties die bij ons bekend zijn, worden tijdens de toertochten omgeroepen door onze speakers.

Wat mag níet? Je mag niet collecteren, geen producten verkopen en geen promotiemateriaal uitdelen. 

KAN IK ALS TOERSCHAATSER DEELNEMEN AAN WEDSTRIJDEN?

Nee. De wedstrijden zijn alleen toegankelijk voor door de KNSB en/of AEW-toegelaten wedstrijdrijders. Als toerschaatser kun je deelnemen aan de toertochten.

Je kunt tijdens wedstrijden meestal wel buiten het wedstrijdparcours trainen. Als de ijscondities het toelaten, zorgen we er, in overleg met ijsmeester Norbert Jank, voor dat er genoeg ruimte is voor alle toerschaatsers om te trainen.

HOE KAN IK DE ORGANISATIE BEREIKEN?

Tijdens het evenement kun je binnen de openingstijden terecht in de organsiatietent naast het ijs. De reguliere openingstijden zijn van 09.00 tot 17.00 uur, maar kunnen afwijken.

In geval van nood gedurende evenementsonderdelen kun je ons noodnummer bellen. Vanuit Nederland:  43 (0) 676-846833300. Vanuit Oostenrijk: 0676-846833300. Voor noodgevallen op andere momenten: 112.

WAAROM ONTVANG IK NA OPZEGGING HET MAGAZINE?

Het lidmaatschapsjaar van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee loopt van 1 april tot en met 31 maart. Dit betekent dat je tot die datum Marathon Magazine blijft ontvangen.

We hopen dat ons magazine je nog een (paar) keer plezier brengt!

HOE WERKT DE LAATSTE RONDE?

Als je de toertocht van 200 kilometer rijdt, gaat bij het vallen van de avond de laatste ronde in. Vaak is dat om 17.45 uur. Je mag alleen de laatste ronde in als je daarmee de 200 kilometer vol kunt maken. De laatste ronde is er voor je eigen veiligheid: gezien de kou en het donker van de avond willen we zeker weten dat alle deelnemers veilig binnen zijn.  

COVID-19

ZIJN ER BEPERKENDE MAATREGELEN?

Er gelden zeker beperkende maatregelen. Je kunt deze nalezen op onze speciale COVID-19 pagina.

COVID-19

WIE BEPAALT DE MAATREGELEN IN OOSTENRIJK?

De gemeente Weissensee valt onder het Bezirk Spittal. Zij verlenen toestemming om het evenement al dan niet te organiseren en onder welke voorwaarden.

KAN HET EVENEMENT NOG HELEMAAL WORDEN GEANNULEERD?

Het evenement kan worden geannuleerd. Dit kan worden opgelegd door de lokale en/of regionale autoriteiten. Zelfs tijdens het evenement kan nog besloten worden om het restant te annuleren. Mogelijke redenen kunnen zijn COVID-19 ontwikkelingen, maar ook gebrekkige ijsomstandigheden of gevaarlijke weerstomstandigheden.

WAAROM KRIJG IK NA 1 DECEMBER NIET M’N VOLLEDIG INSCHRIJFGELD TERUG BIJ ANNULERING?

De organisatie heeft behoorlijk wat voorbereidingskosten die op enig moment (1 december) niet meer kunnen worden voorkomen. Deze kosten moeten worden betaald uit de inschrijfgelden. De organisatie kan beslissen om een gedeelte van het inschrijfgeld te restitueren.

IK DENK DAT IK COVID-19 HEB, IK BEN AL IN OOSTENRIJK, WAT MOET IK NU DOEN?

In Oostenrijk geldt dezelfde regel als in Nederland. Blijf op je kamer (in quarantaine) en bel de COVID-19 hotline. Het nummer in Oostenrijk is 1450. Je wordt dan geïnformeerd over de test. Kom je er niet uit, schakel dan onze hulp in via de noodtelefoon, nr  0676-846833300 

Kom in ieder geval NIETnaar het ijs en vooral NIET naar onze medische dienst! Meld wel bij je hotel of pension dat je COVID-19 klachten hebt. Zij kunnen je ook helpen.

KAN IK VAN STARTGROEP WISSELEN?

Wij delen iedere deelnemer in. Het is niet mogelijk en toegestaan om van startgroep te wisselen. De startgroepen starten kort na elkaar zodat je niet te veel tijd verliest bij de start. 

WAT GEBEURT ER BIJ EEN NEGATIEF REISADVIES?

Een negatief reisadvies betekent NIET automatisch dat het evenement wordt verboden of geannuleerd. Dat gebeurt slechts op last van de regionale autoriteiten in Oostenrijk. Het is de verantwoordelijkheid van de individuele deelnemer hoe met het reisadvies om te gaan. Meer informatie over reisadviezen vind je bij het ministerie van buitenlandse zaken, via onderstaande knop.

Reisadvies Oostenrijk

MIJN FAMILIE WIL ME GRAAG AANMOEDIGEN, MAG DAT?

Het is toegestaan om langs het parcours de deelnemer te aanschouwen en aan te moedigen. Op sommige delen van de Weissensee is een mond/neusbescherming verplicht. Dat wordt duidelijk aangegeven. Mogelijk worden er zones aangewezen waar publiek niet is toegestaan. Volg in ieder geval altijd de aanwijzingen van de organisatie op. 

ALS ER GEEN RIJDERSBIJEENKOMST IS, HOE WORD IK DAN GEÏNFORMEERD DE DAG VOOR DE TOERTOCHT?

De dag voorafgaand aan de toertocht dienen de startbescheiden te worden opgehaald bij de organisatie. De laatste en gedetailleerde informatie wordt daar uitgereikt. Daarnaast zetten we onze social media kanalen in voor de laatste info over je toertocht. 

KAN IK VRIJ SCHAATSEN OP DE WEISSENSEE?

Een gedeelte van de Weissensee wordt vrijgehouden voor niet-deelnemers. Het parcours van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee is voorbehouden aan de deelnemers van betreffende toertocht en verboden voor niet-deelnemers.

DE MAATREGELEN KOMEN MIJ NOGAL OVERDREVEN OVER, KAN HET NIET ANDERS?

COVID-19 is een wereldwijde pandemie die slechts kan worden bestreden als iedereen zich aan bepaalde regels houdt. Vanzelfsprekend dient iedereen zich te houden aan de algemene gedragsregels zoals afstand houden, handen wassen e.d.

Ons evenement betekent een extra risico als we ons niet aan de regels houden. Voor ons is een belangrijk motto: ‘verpest het niet voor de rest‘.

IS ER HELEMAAL GEEN AMUSEMENT?

Komende editie hebben we onze focus volledig op het schaatsen. Er is geen enkel amusement, geen feesttent, geen blarenbal, geen huldigingen, geen verkoopstand van eten en drinken. Behalve schaatsen is er eigenlijk helemaal niets.

Gezondheid en veiligheid

MOET IK VERPLICHT EEN HELM DRAGEN?

Een helm is wel verplicht voor schaatsers die deelnemen aan wedstrijden, maar niet voor schaatsers die deelnemen aan toertochten. Voor je eigen veiligheid adviseren wij je wel uitdrukkelijk hoofdbescherming te dragen om de kans op hoofdletsel bij valpartijen te verminderen.

HOE KAN IK ZO VEILIG MOGELIJK SCHAATSEN?

Draag een helm die gecertificeerd is voor het gebruik bij het schaatsen. Hiermee vermijd je ernstig hoofdletsel bij een val.

Er zijn meer attributen die de veiligheid ten goede komen: knie- en elleboogbeschermers, een sluitende sport- of skibril, snijvaste handschoenen, een hoofdlampje, beschermende zonnebrandcreme, lippenbalsem en kleding in meerdere lagen. En natuurlijk een goede voorbereiding!

WAT MOET IK DOEN NA EEN ONGELUK OP HET IJS?

Ben je gevallen en kun je niet meer verder schaatsen? Probeer dan zo snel mogelijk contact op te nemen met onze medische dienst via het noodnummer 0676-846833300. Dit telefoonnummer vind je ook op de kilometerpaaltjes op het ijs en op je startnummer. Heb je zelf geen gsm meegenomen, probeer dan de aandacht te trekken van passerende schaatsers. Onze medewerkers surveilleren de hele dag om je in de gaten te houden.

WAAROM RIJDEN ER AUTO’S OP HET IJS?

Er surveilleren auto’s op het ijs om jouw veiligheid te waarborgen. In geval van nood kunnen zij je assisteren. De auto’s zijn voorzien van spijkerbanden, zodat ze grip hebben op het ijs. Soms kunnen we een aparte autobaan maken.

WAAROM WORDT ER WEL OF NIET GEVEEGD OP HET IJS?

Of er geveegd wordt, hangt af van de weersomstandigheden. Als de zon schijnt, is het beter om niet te vegen. Het schaafsel op het ijs zorgt er dan voor dat het ijs niet te snel opwarmt. Bij hevige sneeuwval wordt er wel geveegd. Als organisatie bepalen wij, in overleg met en op advies van ijsmeester Norbert Jank en zijn team, of vegen nodig is. Vergeet niet dat wij schaatsen op natuurijs.

HOE KAN IK DE ORGANISATIE BEREIKEN?

Tijdens het evenement kun je binnen de openingstijden terecht in de organsiatietent naast het ijs. De reguliere openingstijden zijn van 09.00 tot 17.00 uur, maar kunnen afwijken.

In geval van nood gedurende evenementsonderdelen kun je ons noodnummer bellen. Vanuit Nederland: 43 (0) 676-846833300. Vanuit Oostenrijk: 0676-846833300. Voor noodgevallen op andere momenten: 112.

Overige vragen

KAN IK ME AANMELDEN ALS VRIJWILLIGER?

Wil jij deel uitmaken van ons team? Wil je ons in een van de teams ondersteunen? Dan kun je een bericht sturen naar vrijwilligers@weissensee.nl.

KAN IK NA AFLOOP DE LIVESTREAMS NOG ZIEN?

De beelden van de livestreams blijven op ons YouTube-kanaal bewaard. De livebeelden op Facebook blijven op de tijdlijn staan, maar worden soms door een muziekrechten-kwestie verwijderd. We nodigen je dus van harte uit om te kijken als we live zijn.

WAAR KAN IK TERECHT ALS IK IETS KWIJT BEN?

Alle gevonden voorwerpen worden verzameld in de organisatietent. Je kunt onze medewerkers vragen voor jou te kijken. Als je jouw verloren spullen hier niet vindt, kunnen we het helaas niet voor je oplossen.

KAN IK IN CONTACT KOMEN MET OF IETS DOORGEVEN AAN DE SPEAKER?

Het is helaas niet mogelijk om een bericht door te geven of een verzoeknummer aan te vragen bij de speaker tijdens toertochten.

X