Witte rook vanaf de Weissensee

Witte rook vanaf de Weissensee

Afgelopen week heeft het bestuur van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee een bezoek gebracht aan de Weissensee om afspraken te maken over het evenement in 2021. Na het doorspreken van diverse scenario’s heeft de hoogste autoriteit van het Bezirk Spittal, waar de gemeente Weissensee deel van uitmaakt, toestemming gegeven om het evenement te organiseren in januari 2021. Vanzelfsprekend gebaseerd op de huidige stand van zaken rondom COVID-19 (7 september 2020).

Voorzitter Toine Doreleijers: ‘Wij zijn uiteraard blij met de mogelijkheid die wordt geboden om ons mooie evenement te organiseren. De randvoorwaarden en daaruit voortvloeiende maatregelen werken we de komende weken verder uit. Het belangrijkste voor nu is dat we toestemming hebben van de hoogste autoriteit in Oostenrijk. Er is ons nu alles aan gelegen om de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee veilig en verantwoord te organiseren, zowel voor de deelnemers, vrijwilligers als voor de lokale gemeenschap’.

Aangepast programma

Zoals al eerder bekend gemaakt, is het programma aangepast. Daardoor is er een strikte scheiding tussen de wedstrijden en toertochten mogelijk. De wedstrijdrijders verlaten woensdag 20 januari de Weissensee om ruimte te maken voor de toerschaatsers. Om zoveel mogelijk toerschaatsers de mogelijkheid te bieden deel te nemen, is een extra toertocht toegevoegd aan het programma, op donderdag 21 januari. Hoewel de details nog moeten uitgewerkt gelden in ieder geval de volgende maatregelen en beperkingen.

 • Het programma bestaat uit 4 wedstrijddagen en 5 toerdagen (klik hier).
 • In een ruime zone rondom start/finish, organisatietent en parc fermé geldt een mondkapjesplicht.
 • Het aantal inschrijvingen per toertocht is beperkt tot 800.
 • De verzorgingsposten worden aangepast zodat afstand houden mogelijk is.
 • Op toerdagen is het parcours voorbehouden aan deelnemers.

Naast heel specifieke aanpassingen gelden ook in Oostenrijk de algemene regels zoals

 • Afstand houden.
 • Handen wassen.
 • Thuis blijven bij klachten.

Tenslotte gelden er ook behoorlijk wat beperkingen zoals

 • Geen amusementsprogramma in de grote feesttent.
 • Geen aparte prestatietocht.
 • Geen wintertriathlon.
 • Geen verkoop van eten en/of drinken nabij het ijs.
 • Geen publiek bij de wedstrijden.

Inschrijven vanaf 1 oktober

De inschrijvingen zijn mogelijk vanaf 1 oktober. Uiterlijk één week voorafgaand aan de opening van de inschrijving maken we de inschrijfvoorwaarden bekend via onze website en een e-mail aan de aangesloten schaatsers. We zullen dan ook uitleggen hoe we omgaan met de ontwikkelingen rondom COVID-19 en de eventuele overheidsbesluiten die nog genomen kunnen worden.

Toine Doreleijers: ‘Het zal een ‘anders-dan-anders’ editie worden. De wereld ziet er nu eenmaal anders uit en daar hebben wij op te anticiperen. Het belangrijkste is, en dat is het goede nieuws, dat we onze voorbereidingen mogen gaan treffen om in de winter sportief en gezond te gaan schaatsen. Wij gaan er alles aan doen, samen met de gemeente Weissensee, om dat mogelijk te maken. Daarbij doen we ook een beroep op de deelnemers en hun eventuele supporters. We leven mee met iedereen die direct of indirect is getroffen door COVID-19 en hopen dat we gezamenlijk het virus kunnen verslaan.

 

X