Veiligheid op natuurijs

Vallen hoort bij natuurijs. Zorg daarom dat uw persoonlijke veiligheid in orde is; vooral de bescherming van het lichaam.

Hieronder een opsomming van verschillende mogelijkheden voor bescherming.

Hoofd
De laatste jaren is de helm zelfs in het wedstrijdpeloton steeds vaker gemeengoed. Na jaren van discussie over wel of niet een helm dragen, kwamen verschillende fabrikanten met een helm op de markt. Let op! Een fietshelm is níet geschikt om mee te schaatsen.

Knie-, polsgewrichten en scheenbenen
Bij het schaatsen zijn de meest voorkomende ongevallen breuken en snijwonden. Tegen breuken van de pols zou men de polsbeschermers, bekend van het skeeleren, kunnen gebruiken. Tegen de overige breuken lijkt in eerste instantie geen bescherming mogelijk. Ter voorkoming van snijwonden is het zinvol snijvaste bescherming voor de benen te gebruiken. De materialen die goede bescherming bieden tegen snijwonden zijn Dyneema en Kevlar. Dyneema is huidvriendelijker en duurzamer dan Kevlar. De bescherming bestaat uit een paar scheenbeschermers tot lange broeken met een snijvaste stof op de te beschermen plaatsen, zoals knieën bovenbeen en bilpartij.

Beschermingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij de schaatsspeciaalzaken.

Reacties Gesloten