Kunstijsbaan vs. Weissensee

Je weet hoe lang je ongeveer over 200 kilometer wilt doen. Maar hoe train je daar dan voor? De kans dat u té hard van stapel loopt op de kunstijsbaan, is groot.

Voorbeeld: je rijdt op de Weissensee 200 kilometer in 10 uur. Daarvan neem je 1 uur rust om te eten en je behoefte te doen. Blijft er 9 uur over voor het schaatsen van 200 kilometer. De gemiddelde snelheid is dan 200 gedeeld door 9 is bijna 22,3 kilometer per uur. Op een kunstijsbaan betekent dat 22.300 meter gedeeld door ongeveer 380 meter per ronde. Dat betekent dat de gemiddelde rondetijd erg hoog kan zijn. Het precies uitrekenen van de rondetijden is mede afhankelijk van de (bochten)techniek en de belasting die daardoor op het linkerbeen komt.

Intensiteit op de Weissensee
Op de Weissensee is het waarschijnlijk gemakkelijker om een goede (lage) intensiteit te kiezen. Bepaal op het ijs een afstand van bijvoorbeeld 1, 5 of 10 kilometer. Reken uit hoelang je zou moeten doen over de gekozen afstand. Houdt de tijd waarmee je deze afstand aflegt goed in de gaten. Ook hier even een rekensommetje: Per 10 kilometer 27 minuten. Voor 200 kilometer is dat 27 x 20 = 540 minuten = 9 uur. Houdt deze snelheid vanaf het begin aan. Te snel starten zal bijna altijd problemen veroorzaken. Je energievoorraad raakt te snel op. Valpartijen zijn het gevolg.

Hoe lang doe je over 200 kilometer?
Voor de geroutineerde toerrijder is het geen probleem, want met zijn/haar ervaring kan de tocht worden uitgereden. De beginnende toerrijders moet nog ervaring opdoen op welke wijze men de tocht binnen de limiet kan uitrijden. Om de Alternatieve Elfstedentocht bij goed weer binnen elf uur te kunnen rijden, moet u op de ijsbaan minstens honderd ronden binnen honderd minuten kunnen rijden. Een voorwaarde daarbij is dat het lichaam eraan is gewend om circa elf uur actief te zijn.

Voor een prognose van de 200 kilometertijd, op basis van de tijd over honderd ronden op de ijsbaan, kan de volgende vuistregel worden aangehouden: De vermoedelijke eindtijd op de Weissensee in uren is iets meer dan het aantal minuten over honderd ronden gedeeld door tien. Rijd je dus 100 ronden op de ijsbaan in 100 minuten, dan zal je eindtijd op de 200 kilometer iets boven de 10 uur liggen.

Meeliften in het juiste peloton kan een groot verschil opleveren ten opzichte van veel kopwerk doen. Meeliften in een te snelle ‘bus’ kan fataal zijn. Want verlies je na 100, 150 kilometer je groep, dan kom je alleen te rijden.

Voor de geplande eindtijd gelden de volgende voorwaarden: Begin rustig en zoek vanaf de start een groep op waarin je gemakkelijk kunt meekomen, neem af toe de kop over en rij op die manier een vlak schema.

Reacties Gesloten