Kleding/materiaal

Het dragen van de juiste kleding is belangrijk om een toertocht met succes te kunnen voltooien. Kleding op de Weissensee dient aangepast te zijn aan de verschillende weersituaties. Goede kleding die de wind kan breken, vochtafwerend of zelfs waterdicht is, maar wel kan ademen.

Onderkleding

Onderkleding kan het beste worden opgebouwd en gedragen in verschillende lagen. Op de huid een dunne laag die ervoor zorgt dat het zweet wordt afgevoerd. Hierdoor blijft de huid droog. Wanneer de huid droog is, zul je het minder snel koud krijgen. Een eerste laag van het materiaal polypropyleen (zoals in veel thermo-onderkleding gebruikt wordt, red.) is aan te raden.

De volgende lagen zijn vooral bedoeld om het zweet af te voeren, maar misschien nog wel meer om bij de sporter enige warmte te laten vasthouden. Bij kou is het dan ook verstandig om minimaal twee tot drie lagen onderkleding te dragen. Bij niet al te veel kou meerdere dunne lagen en bij extreme kou meerdere dikke lagen onderkleding. Kleding van katoen kan goed gebruikt worden voor deze volgende lagen kleding.

Bovenkleding

Bovenkleding moet ademen, vocht afstoten en niet benauwd aanvoelen. Verder is het wenselijk dat het materiaal licht van gewicht is. Een goed jack is meestal opgebouwd uit drie lagen:

  • een laag die waterdamp van binnenuit doorgeeft.
  • een laag die de lichaamstemperatuur op het gewenste niveau kan houden.
  • een laag die het vocht van buitenaf niet doorlaat en de wind breekt of zelfs tegenhoudt.

Naast het dragen van een goed en comfortabel jack, is het goed als ook de broek waterdicht is. In elk geval dient de broek de lichaamswarmte te kunnen vasthouden en te ademen. Gore-Tex is een bekende stof die deze eigenschappen bezit. Naast jacks van Gore-Tex zijn jacks gemaakt van een goede fleecestof goed bruikbaar. Deze zijn meestal niet waterdicht, vaak wel waterafstotend en zeker warm.

Naast een goed trainingspak is het wenselijk dat er een goed wedstrijdpak wordt gedragen. Vaak wordt hiervoor een pak gebruikt van Lycra dat aan de binnenzijde een thermolaag bevat. Ook speciaal voor langlaufen gemaakte pakken worden door schaatsers graag als trainings- of wedstrijdpak gebruikt. Dit komt omdat deze langlaufpakken vaak op speciale plaatsen extra bescherming tegen kou bieden.

Schaatsen

Een schaatsschoen moet altijd lekker passen. Denk er vooral aan dat de schoen uw hiel goed omsluit. Om bevriezingen tegen te gaan, moeten de tenen in de schaatsschoenen voldoende ruimte hebben zodat de tenen niet worden afgekneld, maar goed worden doorbloed.

Kies niet te dunne ijzers, een minimale dikte van 1,1 millimeter is aan te raden. Wel nog even ter herinnering dat het ijzer in een ronding geslepen moet zijn. Zorg ervoor dat het materiaal ruim op tijd in Nederland nog wordt gecontroleerd. Aan de voorkant met een iets weggeslepen ijzer (Weissensee-sleetje) en aan de achterkant natuurlijk rond.

Veiligheid

Een helm zou vanzelfsprekend deel uit moeten maken van de standaarduitrusting. Let bij de aanschaf van de helm op het keurmerk, zoals dat wordt gehanteerd door de ISU en KNSB. Een helm is niet verplicht bij deelname, echter wel ten zeerste aan te raden.

Nog enkele tips:

  • Een goede sport/sneeuwbril is onmisbaar, vooral als bescherming van uw ogen
  • Neopreen overschoenen zijn onmisbaar bij kou en/of nat ijs
  • Draag handschoenen en eventueel onderhandschoenen

Reacties Gesloten