Bevriezingsverschijnselen

Bevriezingsverschijnselen zijn tijdens toertochten en wedstrijden op de Weissensee een regelmatig terugkerend onheil. Met de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen bevriezingsverschijnselen voorkomen worden.

Onderkleding
Bij grote kou kunt u kleding met windstopper gebruiken. Windstoppers zitten meestal op de schouders, op de borst, in het kruis en op de knieën. Ook is het goed mogelijk om een oud middeltje – zeemleren lappen – te gebruiken als windstopper. Bescherming van de geslachtsdelen is erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen.

Bescherming van het gezicht
Het gezicht kan goed worden beschermd door het in te smeren met watervrije vaseline of een ander watervrij product dat de huid tegen kou beschermt. Als het extreem koud is kunt u daarnaast nog een bivakmuts gebruiken. Vanzelfsprekend is een goede muts met zweetband sowieso onontbeerlijk.

Bescherming van de ogen
Vanzelfsprekend wil niemand met bevroren ogen van het ijs en wil iedereen tijdens de tocht ook zien waar veilig geschaatst kan worden. Dat een bril de noodzakelijke bescherming biedt, is geen nieuws. Een gewone zonnebril is níet voldoende om uw ogen te beschermen. Bij niet te lage temperaturen is een goede sportbril wel het minste dat gebruikt moet worden. Wrijf deze bril altijd in met een product dat het beslaan tegengaat. Of, indien u dat plezieriger vindt, maak gebruik van een bril die lucht laat circuleren waardoor de brillenglazen niet beslaan.

Bescherming van de tenen
Bevroren tenen, wat is daar aan te doen? Tenen blijven warm door hulpmiddelen te gebruiken. Eén van de tips is om overschoenen te gebruiken die ook aan de onderkant goed afsluiten tegen kou. Verder wordt er bij extreme kou veel gebruik gemaakt van luchtfolie (bijvoorbeeld bubbeltjesplastic). Door gebruik te maken van deze folie en goed sluitende overschoenen is de kans op bevroren tenen erg klein.

Reacties Gesloten