Geschiedenis AEW

Aart Koopmans (1946-2007) is de grondlegger van de Alternatieve Elfstedentocht. Hij organiseerde het evenement als ‘alternatief’ voor de Tocht der Tochten, omdat natuurijs in Nederland jaren uitblijft.

In 1974 organiseerde Aart Koopmans de allereerste ‘Alternatieve Elfstedentocht’ in het Noorse Lillehammer. Een jaar later was het ijs daar verre van betrouwbaar en streek hij neer in het Finse Lahti. Daar werd de race een paar jaar op rij op verschillende meren gehouden. Na omzwervingen via Vermont (USA), Ottawa (Canada) en Polen was Aart op zoek naar een nieuwe plek om zijn evenement te organiseren.

Via één van zijn vele relaties kwam hij in contact met de toenmalige VVV-directeur van de Weissensee, Christoph Gruber. Die vertelde dat de Weissensee ijszeker was. En dus werd er in het diepste geheim in 1987 een werkbezoek gebracht. Op 11 februari 1989 wonnen Dries van Wijhe en Alida Pasveer de eerste Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.

Sindsdien is het evenement niet meer weg te denken. De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) was van zo’n groot (economisch) belang dat organisatoren Aart Koopmans en Leo van Hees in 1999 het Ereteken van Karinthië kregen opgespeld. Een jaar eerder was het duo al benoemd tot ereburgers van de gemeente Weissensee. Niet zomaar een titel; tot vandaag zijn er slechts twintig ereburgers.

Buitenlandse uitstapjes
Naast de jaarlijkse evenementen in Oostenrijk zoekt de AEW ook op andere plaatsen naar ijs. Van 2000 tot en met 2003 wordt er geschaatst op Lake Akan in Japan, in 2007 op het Hovsgol Meer in Mongolië en in de zomer van 2013 op het zuidelijkste puntje van Argentinië.

Reacties Gesloten