Winnaars AET 2019

Winnaars AET 2019

Met -16 graden staan de dames klaar om te vertrekken. In de eerste ronde zijn het 9 rijdsters die in de aanval gaan, de groep bestaat voornamelijk uit regiorijdsters. Het peloton vindt het prima dat deze dames op avontuur gaan. De voorsprong loopt elke ronde een beetje op, tot zelfs 8 minuten. Het tempo is compleet uit het peloton en in de verzorgingsstraat worden veelvuldig winterjassen en rits-broeken aangepakt. De kopgroep krijgt in de loop van de wedstrijd gezelschap van een achtervolgende groep dames. Vanwege de vroege ontsnapping kunnen sommige dames het tempo niet bijhouden en moeten zij lossen. De wedstrijd kende van het begin af aan een kopgroep en zal ook beslist gaan worden vanuit deze groep. In de laatste ronde zijn het Chantal Hendriks en Laura van Ramshorst die veel demarreren. Met nog 1,5 km ging Iris van der stelt in de aanval. Zij lokte Manon Kamminga uit de groep. Samen sprinten ze richting de eindstreep. Met een kleine voorsprong wint Iris de Alternatieve Elfstedentocht 2019! Achter haar maken Manon Kamminga en Ineke Dedden het podium compleet.

Een kwartier na de start van de dames zijn de heren vertrokken voor hun koers over 200 kilometer. Niels Overvoorde kende een vroege ontsnapping. Een aantal heren wil hier graag bij aansluiten, maar kan het gat niet overbruggen. Een aantal ronden later is het een grote groep die hard wegrijdt bij het peloton. Met nog 3 ronden te gaan zijn er 18 mannen overgebleven. Opvallende namen in de kopgroep zijn Beloften-rijders Ronald Haasjes en Gerwin Smit. Verder zijn AB-vakwerk en Okay Fashion & Jeans elk met drie man vertegenwoordigd. Van de Royal A-ware formatie zitten Bob de Vries en Simon Schouten erbij. Met nog 20 kilometer te schaatsen, lijkt dit de beslissende slag te zijn. De laatste kilometers is het opvallend veel Gary Hekman die de koers hard maakt. Uiteindelijk is het zijn ploeggenoot Frank Vreugdenhil die er nipt met de winst vandoor gaat. Kort achter hem finishen Crispijn Ariëns en Jordy Harink op plek 2 en 3. Een trotse Frank Vreugdenhil bedankt gelijk zijn team: “Iedereen dacht natuurlijk dat we voor Gary zouden rijden, maar hij maakte de koers na 80 kilometer juist hard. Hij reed ook zo sterk en is de hele week al goed. We hebben als team de wedstrijd uitgespeeld!”

Donderdag om 10.00 uur worden de namen onthuld op het winnaarsbord. De terugreis van de ploegen wordt daarom iets uitgesteld. Ploegleider Jan Martien grapt nog: “Iris weet dat we morgen om 05.00 uur gaan rijden. Nee hoor, we wachten hierop en vertrekken dan!”

X