Mart Bruggink en Carla Kettellapper-Zielman pakken het rood-wit-blauwe tricot

Gepubliceerd op: 26/01/2019

Categorie: Voorpagina

Bekeken: 55

Anderhalve kilometer voor de finish zet Mart Bruggink het gas erop en kijkt hij niet meer om wat de mannen achter hem doen. Het levert hem zijn eerste zege in de topdivisie op. Bij de dames moest de videoscheids eraan te pas komen. Na een paar spannende minuten was het ook voor Carla Kettelaper – Zielman zeker: zij is de nieuwe Nederlands kampioen.

In de nieuwe programmering van Weissensee met vier wedstrijden verdeeld over de eerste en tweede week heeft het Open Nederlands Kampioenschap een upgrade gekregen naar 150 kilometer bij de heren en 100 bij de dames. Voor beide winnaars was het een onverwachte maar o zo mooie zege. Carla: ‘Ik had dit echt niet gedacht vanmorgen. Ik ben er natuurlijk een jaar uit geweest en er zijn 80 dames die deze wedstrijd willen winnen.’ Tubbergenaar Mart Bruggink is door het dolle en kan alleen maar blijven schreeuwen van geluk en de blijdschap vieren met zijn team. ‘Ik heb het gas erop gezet en ging als een tank. Met de hele ploeg hebben we het samen geweldig gedaan.’

Koers bij de heren

Na ongeveer 100 kilometer reed een kopgroep van 13 rijders weg bij het peloton. Onder deze groep bevonden zich onder andere favorieten als Sjoerd den Hertog, Simon Schouten en Gary Hekman. Achter Mart kwam als tweede Willem Hoolwerf over de streep, gevolgd door Sjoerd den Hertog. De winnaar van de Aart Koopmans Memorial van eerder deze week baalde. ‘Ik heb net iets te lang getwijfeld. Ik had nog sterke mannen in mijn rug. Maar de turbo van Mart daar was ik net niet op tijd bij.’ Sjoerd blijft wel leider in de KPN Marathon Cup.

Koers bij de dames

Bij de dames begon het rustig en werd toegewerkt naar een spetterende finale. Halverwege de wedstrijd kwamen de eerste serieuze aanvallen en lange tijd was er een kopgroep van 7 dames sterk. Jeanet Beerse ontsnapte uit deze groep en reed meerdere ronden solo vooruit. Maar met nog 30 kilometer bleek de kracht van het peloton. Ze bolden de ruggen en haalden alle dames terug in het hok. Er volgden vele aanvallen en reacties waaruit een kopgroep van 8 ontstond, die nog werd aangevuld tot 12. Zij kregen de bel met 2 minuut 35 voorsprong. Duidelijk was dat de winnaar in deze groep zou zitten. Uiteindelijk werd de wedstrijd beslist in een massasprint. Routinier Carla Ketellapper – Zielman had na 100 kilometer net genoeg energie over voor de eindsprint en ging er met het rood-wit-blauw vandoor.

Uitslagen – heren 150 kilometer

  1. Mart Bruggink
  2. Willem Hoolwerf
  3. Sjoerd den Hertog

Uitslagen – dames 100 kilometer

  1. Carla Ketellapper – Zielman
  2. Iris van der Stelt
  3. Kelly Schouten

Reacties Gesloten