Laagjes, laagjes, laagjes: het credo voor de eerste toertocht

Gepubliceerd op: 21/01/2019

Categorie: Voorpagina

Bekeken: 72

Zo’n 700 deelnemers gaan morgen een prachtige dag tegemoet tijdens de eerste Alternatieve Elfstedentoertocht van 2019. Bij de rijdersbijeenkomst hoorden zij van voorzitter Toine Doreleijers dat de baan 12,5 kilometer bedraagt, dat het ijs gemiddeld 20 centimeter dik is en dat de zon zich morgen veel zal laten zien.

Dat er een baan van 12,5 kilometer ligt, is niet vanzelfsprekend. Het had wat voeten in de aarde nadat er 20 centimeter sneeuw viel in plaats van de voorspelde 10 centimeter. Toch is het ijsmeester Norbert Jank en zijn team wederom gelukt een mooie route te realiseren en hebben de vrijwilligers de benodigde materialen op het ijs op kunnen bouwen. De baan is veilig. Pas wel op met plekken waar veel sneeuw ligt, daar heb je kans op natte voeten.

Voor de schaatsers is het belangrijk om veel laagjes te dragen. Het is flink koud in de ochtend en ook later op de dag zijn de extra laagjes zeer welkom. En zoals Toine nog extra aanstipte: “Ook laagjes aan de onderkant, anders ga je ’s avonds jodelen onder de douche.”

Praktische info en veiligheid

  • Deelnemers die zich ingeschreven hebben voor 200 kilometer starten om 7 uur. Deelnemers die 100 kilometer schaatsen, kunnen niet eerder starten dan 09.00 uur. De chiptiming start niet voor dit tijdstip.
  • Finishen kan voor beide afstanden op ieder moment. Tot 17.45 uur mogen de rijders aan hun laatste ronde beginnen.
  • Vul de gegevens op je armnummer in en draag de band aan je rechterarm. Dan is je nummer goed zichtbaar voor de speakers, organisatie en toeschouwers.
  • De verzorgingspost is een pitstop geworden. Heb je niets nodig? Dan blijf je op de baan. En anders neem je de ‘afrit’ naar de post en daarna weer de ‘oprit’ naar de baan.
  • We doen een beroep op ieders gezond verstand en eigen verantwoordelijkheid: draag een helm en een bril. Doe de bril tussendoor niet af, dan beslaat de bril.
  • De bussen naar en van het ijs rijden van 6 uur tot half 9 ’s ochtends en van 15 uur ’s middags tot 19.30 uur ’s avonds.
  • Mocht je onderweg medische hulp nodig hebben (of zien dat iemand anders dat nodig heeft) bel dan de medische dienst op het noodnummer: 0676-8468 33300.

Webcams en social media

Voor wie niet live op de Weissensee aanwezig kan zijn, is het volgen van de tocht via de webcam een uitkomst. Download ook de app Ultimate Sport Service Live in de Appstore of Google Play en volg jouw sporter live! Via facebook (Alternatieve Elfstedentocht Weissensee) en Instagram (aeweissensee) delen we dagelijks foto’s en video’s.

Reacties Gesloten