Verrassende winnaars Alternatieve Elfstedentocht 2018

Gepubliceerd op: 31/01/2018

Categorie: Voorpagina

Bekeken: 346

De Alternatieve Elfstedentocht werd dit jaar onder goede omstandigheden gereden. Bij de dames was er vanaf het startschot een aanval die zorgde voor een lange uitlooppoging. Bij de heren waren er diverse kopgroepen, maar werd de wedstrijd pas later beslist.  

Vanaf de eerste ronde was de koers los bij de dames. Een viertal kreeg de ruimte en dit zorgde ervoor dat een aantal dames in het peloton aan de bak moest. Meerdere dames wisten de aansluiting te maken. Halverwege de koers waren alleen Carlien Kleibeuker en de winnares van vorig jaar, Lisa van der Geest, over. De twee dames wisten een voorsprong van 3,5 minuut op te bouwen. De samenwerking verliep niet soepel en beide dames kwamen overeind. Snel daarna waren ze bijgehaald door het peloton. Carlien en Lisa hebben allebei de wedstrijd vroegtijdig verlaten. Dit betekende ook dat er een nieuwe winnares zou komen.

Drie rondes voor het einde was het peloton bij de dames al flink uitgedund. Uiteindelijk was het Anne Tauber die probeerde weg te komen uit het peloton. Dit lukte, samen met Iris van der Stelt. In de laatste kilometers was het nogmaals Tauber die wegreed en met de handen omhoog over de finish mocht komen. Achter haar finishte Iris van der Stelt op plek twee. Elma de Vries werd derde in de sprint erachter.

Anne over de wedstrijd: “Het was echt super spannend. Ik had nu echt lang gewacht voor mijn doen. Normaal val ik veel aan in de wedstrijd, maar nu heb ik gemerkt dat wachten loont. Werd daar ook wel zenuwachtig van, er was zo’n goede kopgroep weg in het begin van de wedstrijd. Met nog zes rondjes te gaan werd er veel gedemarreerd en dat pakte goed uit voor mij. Ik ben echt heel blij dat ik het af kon maken.”

Bij de heren was Christoffel Hendriks lange tijd in zijn eentje vooruit. Erik Jan Kooiman moest in de achtervolging. Hij kwam bij Christoffel en ging erop en erover. Een aantal rondes later kreeg Erik Jan als eerste de bel voor de laatste ronde. Bart Mol kwam nog tot 23 seconden achterstand op Erik Jan, maar die bleef in een goed tempo rijden. Uiteindelijk kwam hij als eerste over de finish. De 31-jarige rijder werd na de finish in de armen gevlogen door Evert Hoolwerf en Niels Mesu. Erik Jan zegt er het volgende over: “Ik wist dat ik goed kan doorrijden en dat dit erin zit. Het bleef eigenlijk heel lang goed gaan. Het schaatsen zit echt in mijn hart en dit doe ik het allerliefste!”

Reacties Gesloten