De Scheve Schaats: de studenten schaatsvereniging zonder studenten

Gepubliceerd op: 30/01/2018

Categorie: Voorpagina

Bekeken: 286

Wat jaren geleden begon met een paar Leidse studenten die af en toe samen schaatsten, groeide uit tot een hechte vriendengroep én schaatsclub. Michiel, Roel, Sybren, Hans en Banne van Leidse Studenten Schaats Vereniging de Scheve Schaats, zijn dit jaar voor de vierde keer op de Weissensee te vinden.

De mannen zijn zich bewust van de ietwat clichématige naam voor hun vereniging. “Dat was ook precies de bedoeling,” vertelt Michiel. “Tegen de tijd dat we De Scheve Schaats oprichtten studeerden we al een aantal jaar niet meer. Het is uit zelfspot dat we onszelf een studentenvereniging noemen.”

Maar als het om schaatsen gaat, zijn de vrienden wél serieus. Ze hebben hard getraind en gaan voor snelle tijden. Hans, Banne en Michiel rijden de 200. Roel kan die vanwege een blessure niet doen: “Ik moet het weer opbouwen, daarom ga ik voor de 100, met als doel binnen vier uur te finishen.”

Sybren kan dit jaar helaas niet het ijs op. Toen hij vorige editie terugkwam van de Weissensee ging het heel slecht met hem. Hij kon de trap niet meer oplopen. Later bleek dat hij een zeldzame zenuwziekte heeft, waardoor de kracht en het gevoel in zijn enkels weg is. Toch ging Sybren mee naar Oostenrijk om zijn vrienden aan te moedigen: “Ik vind het heel leuk om hier te zijn. Ik word er vooral erg gemotiveerd van: ik wil gewoon weer schaatsen! Daarom ga ik in gesprek met de afdeling Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit om te kijken of zij een speciale schaats voor mij kunnen maken zodat ik volgende keer weer mee kan doen.”

Voor het grootste deel van de groep verliep de dag vandaag goed. Banne en Hans reden de 200 kilometer uit in respectievelijk 9 uur en 59 minuten en 8 uur en 41 minuten. Roel slaagde erin zijn doel te halen en finishte de 100 in 3 uur en 51 minuten. Michiel ging een paar keer hard onderuit en moest het na de eerste ronde opgeven. Vrijdag gaat hij voor een nieuwe poging. “Het is enorm balen, maar als ik dan toch een keer aan de kant moet staan dan is vandaag toch wel de perfecte dag met dit weer.”

Reacties Gesloten