Alternatieve Elfstedentocht Weissensee 2017

Gepubliceerd op: 01/02/2017

Categorie: Uncategorized, Voorpagina, Weissensee 2017

Bekeken: 1425

Woensdagochtend 7:30 uur klinkt het startschot voor de Alternatieve Elfstedentocht. Bij de heren ontstaat er een kopgroep en een aantal rijders blijft tot het einde weg. Een groot slachtveld is het bij de dameskoers, veel rijders moeten door het zware ijs de wedstrijd vroegtijdig verlaten en er rijden slechts tien schaatsers de 200 kilometer uit.

Al vroeg in de wedstrijd van de heren is er een beslissende ontsnapping vanuit het peloton. Team Okay Fashion & Jeans zit erbij met vier mannen en Lasaulec met drie. Opvallend is dat rijders als Bob de Vries en Jouke Hoogeveen de slag hebben gemist en zich nog in het peloton bevinden. “Het lijkt wel of de rijders uit de kopgroep de temperatuur hebben onderschat,” zegt speaker Jannes. De een na de ander krijgt extra kleding van de ploegleiding en de schaatsers maken een wapperende beweging met de armen om zichzelf warm te houden. Een aantal rijders houdt de kopgroep niet meer bij en laat zich genoodzaakt terugzakken. De rijders krijgen iets over de helft van de koers te horen dat er een groep met zestien rijders onderweg is vanuit het peloton. Hier zitten ook concurrenten Bob de Vries en Jouke Hoogeveen bij. Ariëns en Vreugdenhil van Okay Fashion & Jeans vallen daarom om de beurt aan. Er ontstaat een nieuwe kopgroep en deze heren krijgen als eerste de bel voor de laatste 25 kilometer. Het zijn op dat moment Jordy Harink, Niels Mesu, Frank Vreugdenhil en Crispijn Ariëns.

Harink weet na twee keer vallen geen stand te houden in de kopgroep. Jouke Hoogeveen weet hard te rijden naar de kopgroep en zo zijn zij weer met vier man. Jannes schreeuwt over de speakers dat Bob de Vries in aantocht is en dit lijkt Vreugdenhil te horen, hij valt aan. In de finale is het opnieuw Okay Fashion & Jeans met Ariëns die snelheid maakt. Er wordt gekeken en dan is het Vreugdenhil die gaat storen bij Hoogeveen en Mesu.

Ariëns is weg, blijft weg en komt solo over de streep! Hij zegt na afloop: “Ik ging op het goede moment. Het was alles of niets. Ik was in de laatste ronde gevallen en alles deed zeer. Maar toen ik wegschaatste en wist dat het gat groter werd, was alle pijn weg.” Vreugdenhil wint de sprint van de overgebleven rijders, winnaar van vorig jaar, Niels Mesu, wordt derde.

Bij de dames ontstaan een aantal kopgroepen maar deze redden het niet op het loodzware ijs. Laat in de wedstrijd is het Iris van der Stelt die probeert weg te rijden maar ook haar poging mislukt. In de laatste ronde is er een kop van zeven vrouwen en drie achtervolgers. Alleen deze rijdsters worden vandaag geklasseerd met de 200 kilometer. Vanuit veiligheidsoverwegingen zijn de andere rijdsters al eerder uit de wedstrijd gehaald op 150 en 175 kilometer.

De laatste kilometers is het ‘valacademie Cenned’ volgens speaker Jannes. Hij ziet de Cenned-dames keer op keer vallen. Duizend meter voor de finish zijn het vier rijdsters die achter elkaar blijven rijden tot het laatste moment. De Vries versnelt en heeft een gaatje op de rest, maar ook in de laatste meter valt ze en zo wordt zij vierde. Van der Geest wint, Tauber wordt tweede en Ytsma derde. “Het deed zoveel pijn en het was zo zwaar!” zegt Van der Geest na afloop.

Reacties Gesloten