Een rijdersbijeenkomst vol records en goed nieuws

Gepubliceerd op: 31/01/2017

Categorie: Uncategorized, Voorpagina, Weissensee 2017

Bekeken: 1453

Na een prachtige eerste week is een nieuwe week aangebroken op de Weissensee. Vanmiddag vond de rijdersbijeenkomst plaats waar Toine Doreleijers, voorzitter van de AEW, vertelde wat belangrijk is op het ijs. De grote tent werd opgewarmd met een klein schaatsfeestje. DJ Rutger draaide Nederlandse hits, waardoor na vijf minuten het publiek elleboog aan elleboog stond. “We willen dat ze jullie in Leeuwarden kunnen horen!”

Piet Paulusma vertelt over het weer voor deze week: op dinsdag wordt de temperatuur net boven nul. Aankomende week gaat de temperatuur oplopen, in de nacht is er nog net een beetje vorst.

Op dinsdag vindt de derde toertocht plaats: een tocht van 200 kilometer over het kleine en grote meer. Door ijsmeester Norbert Jank konden we vorige week het grote meer op, onder de brug door. Het geweldige nieuws is dat de baan morgen zelfs 25 kilometer wordt. Het is heel lang geleden dat het is gebeurd dat we zo ver het grote meer op kunnen. Nu mogen alle schaatsers helemaal naar het Dolomitenblick, ook wel ‘het oosten’ genoemd. Het belooft een bijzondere ervaring te worden!

Praktische informatie

De toertocht heeft 1500 deelnemers en de organisatie was op maandag nog steeds bezig om nummers uit te geven. 20% vrouw en 80% heer en 10 nationaliteiten. De AEW heeft nog nooit zo veel mensen tegelijkertijd op het ijs gehad. Toine: “Dit jaar is het jaar van de records. Er is nog nooit zo’n volle zaal geweest en tot nu toe is er het laagste aantal ongevallen ooit.”

De start van de tocht was om 07.00 uur. De laatste ronde gaat in om 16.30 uur. Toine: “We willen dat iedereen voor 19.00 uur binnen is. De temperatuur daalt als de zon ondergaat. In verband met de verre afstand willen we iedereen de kans geven om voor het donker veilig terug te zijn.”

Houd er rekening mee dat we in een natuurpark sporten, dus ruim je afval op. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de Weissensee schoon blijft. Het is aan te raden om een hoofdlampje mee te nemen, zodat je ook in het donker genoeg ziet. Het startnummer mag op de rechterarm. De tijd wordt geklokt door de chip, die je kunt dragen om de enkel of in de schoen. De meetapparatuur zit in het ijs – zo weet je zeker dat alle rondes worden vastgelegd (het zou zonde zijn als je een ronde van 25 kilometer voor niks hebt gedaan!).

Belangrijke tips

  • De medische post is de hele dag geopend. Als je onderweg hulp nodig hebt of iemand ziet die hulp kan gebruiken, bel dan het noodnummer: 0676-8468 33300.
  • Vul achterop je startnummer je gegevens in. De medische dienst heeft er veel aan als je je (medische) gegevens hebt ingevuld.
  • Draag een goede bril, liefst afsluitbaar. Het kan heel koud worden, wat kan resulteren in bevroren ogen. Als je iets aan je ogen merkt (denk aan droge of geïrriteerde ogen), kom dan naar de medische dienst. Je bent altijd welkom.
  • Het wordt aangeraden om hoofdbescherming te dragen. Zorg dat je helm goed aansluit en voorop je hoofd zit, dan heeft deze de juiste werking – ook als je voorovervalt.
  • Draag laagjes. In de vroege ochtend is het heel koud, maar rond het middaguur kan het warm worden door de zon.
  • Bescherm je huid door vaseline op je hoofd, handen en voeten te smeren. Dit zorgt voor isolatie. Let er wel op dat de vaseline geen water bevat, want dit bevriest.

 

Reacties Gesloten