Eerste toertocht: het grote meer op met Kaiserwetter

De eerste rijdersbijeenkomst voor de Alternatieve Elfstedentoertocht Weissensee (AEW) is een feit. Voorzitter Toine Doreleijers had goed nieuws voor alle schaatsers die morgen van start gaan…

Voor het eerst in zes jaar gaat de ronde namelijk weer gedeeltelijk over het grote meer. ‘IJstovenaar’ Norbert Jank werd het podium opgeroepen om tekst en uitleg te geven over het prepareren van het ijs. Norbert: “Drie weken geleden hadden we onder de brug nog water. Verderop bij Neusach hadden we al wel goed ijs en daar konden we al eerder in januari een baan neerleggen.” IJsmeester Norbert en zijn team zijn de laatste dagen zo’n tien tot vijftien uur per dag in de weer geweest om ook het gedeelte onder de brug te prepareren. Vandaag is er nog een stuk gesprayd met water, zodat er morgen een gladde baan ligt. Vijf kilometer van de in totaal 16,67 kilometer lange route gaat over het grote meer. Aan de toertocht doen morgen ruim 600 deelnemers mee. 23% hiervan is vrouw. De jongste deelnemer is 6 jaar oud.

Praktische info

Morgenochtend starten de schaatsers met de eerste Alternatieve Elfstedentoertocht van 2017. Om 07.00 uur wordt het startschot voor de 200 kilometer gegeven. De Prestatietocht gaat twee uur later van start.

Finishen kan op ieder moment. Tot 18.00 uur mogen de rijders aan hun laatste ronde beginnen. Toine: “Dat klinkt streng, maar het is een belangrijke veiligheidsmaatregel. Je hebt zo’n 12 uur de tijd om 200 kilometer te schaatsen. Het is koud, je bent de hele dag op het ijs, wordt moe en het is donker waardoor je scheuren minder goed ziet.”

Dit jaar doet het armnummer haar intrede. In voorgaande jaren werd er met beennummers gewerkt. Deze waren lastig te bevestigen aan de broeken, waardoor het risico op verliezen groot was. Het armnummer kan in een band om de arm worden geschoven. Draag het armnummer aan de rechterkant. Dan is je nummer goed zichtbaar voor de speakers, organisatie en toeschouwers.

Veiligheidstips

We laten de tocht graag zo veilig en prettig mogelijk verlopen. Daarom hieronder nog een aantal belangrijke tips voor schaatsers en supporters langs de kant:

  • Geef de schaatsers de ruimte, zowel op het ijs, bij de verzorgingsposten, als bij de finish.
  • Het wordt morgen koud. Voorkom onderkoeling en bevroren ogen met warme kleding en een winddichte skibril. Zet je bril tussendoor niet af (i.v.m. beslaan) of neem een (zak)doek mee zodat je de bril kunt poetsen als je hem toch afzet.
  • Vul je medische gegevens in op je startnummer. De medische post is de hele dag geopend. Mocht je onderweg medische hulp nodig hebben (of zien dat iemand anders dat nodig heeft) bel dan de medische dienst op het noodnummer: 0676-8468 33300.
  • De helm raakt steeds meer ingeburgerd in wintersporten. Bescherm je hoofd daarom ook tijdens het schaatsen met een helm. Het is niet verplicht, maar zeker wel aan te raden.
  • Laagjes, laagjes, laagjes… het wordt een koude dag.

Niet aanwezig op de Weissensee? Kijk live mee via de webcam!

Voor wie niet live op de Weissensee aanwezig kan zijn, is het volgen van de tocht via de webcam een uitkomst. De webcams bieden zicht vanaf de verzorgingspost en de start-/finishboog. Download ook de app Ultimate Sport Service Live in de Appstore of Google Play en volg jouw sporter live!

Vorig Bericht:
Volgend Bericht:

Reacties Gesloten