Helm, hoofdzaak!

Gepubliceerd op: 23/11/2016

Categorie: Voorpagina

Bekeken: 7137

Een helm, hoofdzaak!

Er is veel onduidelijkheid rondom een eventuele helmplicht op de Weissensee. Om met de deur in huis te vallen. Het is NIET verplicht een helm te dragen tijdens deelname aan de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee, behalve tijdens deelname aan de wedstrijden. Wij raden echter uitdrukkelijk aan WEL een helm te dragen tijdens deelname aan de toertochten. Het is onomstotelijk bewezen dat hiermee de kans op ernstig hoofdletsel tijdens een val op het hoofd wordt verkleind.

Er is door de KNSB een lijst gepubliceerd met gecertificeerde helmen. Goedgekeurde helmen moeten voldoen aan de ISU norm, ASTM F1849-07. Het volledige artikel tref je aan op schaatsen.nl, of door deze link te volgen http://www.schaatsen.nl/nieuws/2016/helmplicht-welke-helmen-voldoen-aan-de-eisen/

Waarom dan toch niet verplicht op de Weissensee?

Hiervoor zijn diverse redenen. De belangrijkste is dat een verplichting ook handhaving impliceert. Het is voor ons als organisatie onmogelijk om de helm van iedere deelnemer te beoordelen op de juiste certificering. Naast de gecertificeerde helmen zijn er nogal wat deelnemers die met niet goedgekeurde hoofdbescherming schaatsen. Denk aan fietshelmen (kan gevaarlijk zijn bij een val op het achterhoofd), skihelmen of de bekende “caps”.

Wij hebben veiligheid zeker hoog in ons vaandel staan en doen een klemmend beroep op deelnemers om ook hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om veiligheid. Naast het dragen van een helm, wat voor ons een vanzelfsprekendheid is, maakt ook een goede bril, handschoenen, scheen-, knie- en elleboogbescherming en voldoende kleding deel uit van de standaarduitrusting. Met een goede lamp voor de ochtenduren is de uitrusting compleet.

Tenslotte

Iedereen zou een helm moeten dragen, niet vanwege een verplichting, maar gewoon voor je eigen veiligheid!

Reacties Gesloten