Enthousiast van start bij Prestatietocht

Gepubliceerd op: 21/01/2015

Categorie: Voorpagina, Weissensee 2015

Bekeken: 5112

Vanmorgen was het zover, de allereerste Weissensee Prestatietocht ging van start. “We zijn er klaar voor, alleen de schaatsen nog”, laat Ellie los.

De vriendinnen Germa Wels, Ellie Tuithof, Wil van der Voort en Anneke van Brakel uit Leiden zijn nog druk bezig met het ombinden van de schaatsen. “We doen het rustig aan”, voegt Germa toe. “Vorig jaar brak Wil vlak voor de Weissensee haar pols op Flevonice. Nu gaan we voor de herkansing.” Twee van de vier vrouwen rijden komende vrijdag ook de 200 kilometer. Wil is één van deze vrouwen. “Het is nu mooi weer en vrijdag kan dat heel anders zijn. Dan heb ik in ieder geval ook vandaag geschaatst”, spreekt de enthousiaste Wil. “Het is mijn eerste keer hier. Ik had eigenlijk gedacht dat we meer tijd zouden hebben. Ik hoop maar dat ik het red”, lacht Germa.

Mooi initiatief
Peter Keeman vindt de Prestatietocht een heel mooi initiatief van de organisatie. “Ik ben inmiddels ook al 70 jaar en dan is 200 kilometer echt een ‘klere’ eind. In de afgelopen jaren heb ik al zeventien keer de toertocht uitgereden. Drie jaar geleden heb ik een kunstknie gekregen, dus ik hoef ook niet meer zo nodig.” Peter schaatst samen met Jeen Visser. Hij neemt vrijdag ook deel aan de toertocht. Peter: “Hij zegt dat hij dan na 100 kilometer gaat stoppen, maar ik ken Jeen. Die gaat dan gewoon door.”

Vader en dochter
Buiten op het ijs zitten vader en dochter Menting op een bankje. Vader Geert is hier al voor de vijfde keer, maar dit jaar heeft hij dochter Sharon gestrikt om mee te gaan. “Ik ga het proberen, maar ik denk dat ik het niet ga halen”, lacht Sharon. Zo moet je niet beginnen, zie je Geert denken. Helemaal ongetraind is Sharon niet. “Ik heb veel geschaatst op de ijsbaan in Deventer. Met mijn zusje. Maar zij vindt dit even te gek.”

Groentje
Marjan Beumer is een groentje op de Weissensee. Vorig jaar werd zij bevangen door het ‘schaatsvirus’ toen zij haar man Roland aanmoedigde en verzorgde. “Toen ik hier vorig jaar langs de kant stond dacht ik: dat wil ik ook! Dit jaar ben ik begonnen met trainen. Om nu te kunnen starten in de Prestatietocht is ideaal, 200 kilometer is nog veel te ver voor mij.” Ook Roland is dit jaar weer van de partij. Vandaag staat hij langs de kant om zijn vrouw aan te moedigen en te verzorgen. “Vrijdag ga ik schaatsen en dan zijn de rollen weer omgedraaid”, glimlacht Roland.

Reacties Gesloten