Welk weerbericht klopt nou het beste?

Gepubliceerd op: 23/12/2014

Categorie: Weissensee 2015

Bekeken: 9344

Tags: , , ,

Zoals veel vaste gasten wel weten, laat het weer aan de Weissensee zich lastig voorspellen. Omdat het meer ingeklemd ligt tussen de bergen, is het weer er vaak totaal anders dan ‘aan de andere kant’ van de berg.

De verschillende weerberichten die online zijn te vinden, komen slechts zelden met elkaar overeen. Zo kan het gebeuren dat Nederlandse websites als WeerOnline.nl of de app op uw smartphone een totaal andere voorspelling doen dan het Oostenrijkse Wetter.at of Wetter.com.

Om een voorbeeld te geven: de voorspellingen die vandaag gegeven worden voor morgen (24 december):

Niet direct een enorme wereld van verschil, maar wie de langetermijnvoorspellingen bekijkt, ziet veel grotere afwijkingen. Zo variëren de voorspellingen voor 1 januari van -13°C tot -1°C ’s nachts en -5°C tot +1°C overdag.

Meetgegevens
Het verschil in die voorspellingen zit (vaak) in het gebruik van andere meetgegevens. Veel weerbureaus maken gebruik van de weerstations in Greifenburg – aan de andere kant van de berg dus – of zelfs van vliegveld Klagenfurt, op bijna anderhalf uur rijden. Op basis van die gegevens, aangevuld met wat rekensommetjes, wordt dan een voorspelling gemaakt. En zo’n berekening; daar kan een fout in zitten.

Om – opnieuw – een voorbeeld te geven: gistermiddag was het geheel tegen de weerlogica in, in het dal kouder dan boven op de berg. Dat heeft te maken met de luchtstromingen in het dal van de Weissensee. Wanneer een weerdienst dan gebruik maakt van metingen op de berg, kan het zijn dat het niet vriest, terwijl in het dal een paar graden onder nul is.

Wetter.com
Voor het weerbericht op onze website houden wij Wetter.com aan, omdat we daarvan weten dat deze gebruik maakt van meetgegevens van het lokale weerstation Gatschach/Weissensee. Kijk hier voor het laatste weerbericht.

ZAMG
Binnenkort wordt ook het speciale ‘evenementenweerstation’ aan de rand van het ijs weer in gebruik genomen. Zodra dit het geval is, melden we dit via onze website. Tijdens onze evenementen maakt de ZAMG, het Oostenrijkse broertje van het KNMI, een speciaal Weissensee-weerbericht.

 

Reacties Gesloten