‘Strijd der titanen’ gewonnen door Jouke Hoogeveen

Gepubliceerd op: 24/01/2015

Categorie: Voorpagina, Weissensee 2015

Bekeken: 4153

Tags: , ,

De Aart Koopmans Memorial, de eerste wedstrijd voor de marathonschaatsers op de Weissensee. De race bij de heren liep uit tot een heuse titanenstrijd.

Een lange tijd bleven de mannen bij elkaar rijden in een groot peloton. In één van de laatste rondes wist Frank Vreugdenhil (Husqvarna/Primagaz) zich los te rukken uit een kopgroep van tien man, en reed enkele kilometers solo voordat Jouke Hoogeveen (Tjolk) zich bij hem voegde. “Frank en Jouke maken elkaar helemaal gek”, sprak Jannes Mulder, de speaker. “Jouke danst als een ooievaar over het ijs en dan heb je die power van Vreugdenhil.” Het publiek werd in grote spanning gehouden tot het moment dat Jouke een kleine voorsprong kreeg.

Gevochten
De mannen schaatsten als gekken de finishbaan op. Het was Jouke die uiteindelijk de strijd won met een tijd van 2:33:11. Op drie seconden na greep Frank mis en moest hij met lede ogen toezien hoe zijn rivaal de zege pakte. Simon Schouten, ploeggenoot van Frank, werd derde. “Jouke weet gewoon op het goede moment te gaan”, vertelt Frank. “Ik ben wel drie keer gedemarreerd. Ik heb vreselijk gevochten, maar ik kon niet meer.”

Man tegen man
Vorig jaar won Jouke het natuurijsklassement, maar niet de Aart Koopmans Memorial. Het was Gary Hekman die hem op de tweede plek zette. De eerste natuurijswedstrijd van dit jaar is dus binnen voor de Amsterdammer. Toch zag hij het niet aankomen. “Frank reed weg en niemand volgde. Ik riep op een gegeven moment: ‘We moeten het dichtrijden!’”, vertelt Jouke. “Uiteindelijk kom je dan uit je hol als een soort leeuw.” Het werd een wedstrijd man tegen man. “Ik reed op een gegeven moment lekker voor de wind en toen dacht ik: Dit gaat lekker!”

Voor de komende wedstrijden op de Weissensee heeft Jouke zijn plan al getrokken: “Gewoon hetzelfde rijden!”

Reacties Gesloten