ZAMG registreert ‘microklimaat’ aan de Weissensee

Gepubliceerd op: 07/01/2015

Categorie: Voorpagina, Weissensee 2015

Bekeken: 6878

Tags: , ,

De Oostenrijkse weerdienst ZAMG heeft net als voorgaande jaren een mobiel weerstation op het ijs van de Weissensee geplaatst. Dit om de omstandigheden op het ijs zo goed mogelijk te registreren.

Ondanks dat het in december veelal te mild was voor de tijd van het jaar, kan er inmiddels volop geschaatst worden. De reden daarvoor is het ‘microklimaat’ aan de Weissensee. “Om de kwaliteit van het ijs optimaal te beoordelen, heb je zeer lokale informatie nodig over het weer”, zegt Gerhard Hohenwarter van de ZAMG

“Zelfs de locatie van een weerstation kan grote verschillen opleveren”, vervolgt hij. “Boven het ijs van de Weissensee verzamelt zich ’s nachts een dunne laag zéér koude lucht. Hierdoor kan het tot wel vijf graden kouder zijn dan op een 15 meter hoger gelegen locatie. Dit microklimaat is de reden dat het ijs op de Weissensee zo snel kan groeien, ondanks dat het bijna tot Kerstmis te mild was voor de tijd van het jaar.”

SONY DSCAlternatieve Elfstedentocht
De metingen van het weerstation op het meer helpen ook de evenementen van de AEW, die over een paar weken beginnen. Arno Kronhofer, directeur van de VVV Weissensee, vertelt: “We willen ervoor zorgen dat de ijsvloer over een paar weken perfect is. Daarom zijn deze weermetingen erg belangrijk.”

Recordhouder
Met een temperatuur van -30°C in januari 1968 heeft de Weissensee het historische record van de koudste plek in Karinthië – afgezien van de bergtoppen. “Zo koud zal het de komende dagen niet worden”, zegt ZAMG-meteoroloog Hohenwarter. “Maar door de vrieskou die er ’s nachts is, zal het ijs de komende dagen blijven groeien.”

Bron/foto’s: Weissensee Information

Reacties Gesloten